Basisdekking

Benieuwd naar de basisdekking voor uw zorgverzekering? Het gaat om een wettelijk vastgesteld pakket, het is de overheid die bepaalt hoe de basisdekking voor de ziektekostenverzekering eruit ziet. Dit betekent in de praktijk dat het niet nodig is om de verschillende dekkingen met elkaar te vergelijken, die zijn overal gelijk.

Houd er rekening mee dat er echter wel verschillen bestaan tussen de basisdekkingen van de verschillende verzekeraars. Dit heeft te maken met de keuzevrijheid tussen zorgverleners die u heeft. Wilt u de volledige keuzevrijheid of neemt u aan de andere kant genoegen met de contracten die de zorgverzekeraar voor u heeft afgesloten? Aan de hand daarvan kan de premie voor de basisdekking van de ziektekostenverzekering behoorlijk verschillen.

Wettelijk pakket

Qua dekking is er voor de basisdekking sprake van een wettelijk pakket. Dit betekent dat alle verzekeraars hetzelfde pakket aanbieden, er is op dit punt geen sprake van verschillen. Het is wat dat betreft niet nodig om na te gaan of de belangrijke dekkingen bij alle verzekeraars aanwezig zijn. Wilt u naast de basisdekking ook de aanvullende polissen vergelijken? Houd er rekening mee dat er daar wel verschillen kunnen ontstaan, het is goed mogelijk dat de dekkingen daar anders in elkaar zitten. Binnen de basisdekking worden geen kosten voor de tandarts gedekt en hiervoor is het dan ook noodzakelijk te kiezen voor een extra dekking.

Premie voor de basisdekking

Wat dat betreft kunt u zich vooral richten op de premie voor de basisdekking, door goed te kijken wat een verzekeraar u maandelijks of jaarlijks in rekening zal brengen. Met name de jaarlijkse kosten zijn interessant en met een berekening bent u hier snel achter. In veel gevallen is het mogelijk om de premie per jaar te betalen, in ruil waarvoor u een paar procent korting krijgt. Ligt die korting hoger dan de spaarrente en heeft u het geld op dit moment beschikbaar? Dan is het een goed idee om de premie voor de basisdekking in één keer te betalen. U zorgt er daarmee voor dat u er meteen vanaf bent en u profiteert van een financieel voordeel.