Naturapolis en restitutiepolis

We onderscheiden met betrekking tot de zorgverzekering een naturapolis en een restitutiepolis. Het is van belang om die twee goed uit elkaar te houden, vandaar dat we ze hieronder uitgebreid voor u beschrijven.

Wat is een naturapolis?

De naturapolis biedt zorg in natura. Dit betekent dat u kunt rekenen op afspraken tussen de zorgverzekeraar en de verschillende zorgverleners in de buurt. Op het moment dat u naar een specialist gaat die de zorgverzekeraar voorstelt zal deze de rekening direct doorsturen naar de verzekering. U heeft daar geen omkijken naar, u krijgt de rekening niet eens te zien. De verzekeraar vergoedt de kosten, waardoor u op een eenvoudige en prettige manier gebruik kunt maken van de zorg die u nodig heeft. Houd er rekening mee dat u met een naturapolis afhankelijk bent van de contracten die de zorgverzekeraar sluit. Wilt u buiten de contracten om gebruik maken van een andere zorgverlener? Dan is de kans groot dat u een deel van de kosten zelf dient te betalen.

Wat is een restitutiepolis?

Het alternatief hiervoor is de restitutiepolis. In dat geval is er geen sprake van contracten met zorgverleners. Dit betekent dat u de volledige vrijheid heeft om een zorgverlener in te schakelen die u wenst. U kunt naar uw vaste dokter of iemand die het best staat aangeschreven binnen een bepaald vakgebied. U profiteert van een maximale keuzevrijheid, al staat daar aan de andere kant over het algemeen een wat hogere premie tegenover. De restitutiepolis is wat dat betreft vooral interessant op het moment dat u andere zorgverleners wenst dan waar de zorgverzekeraar contracten mee heeft afgesloten. U dient de kosten voor een behandeling in eerste instantie voor te schieten, vervolgens zal de verzekeraar de kosten aan u vergoeden op basis van de dekking. Belangrijk is het dus om een goede keuze te maken voor uw ziektekostenverzekering.